Weet je wat jou dominante oog is? En waarom dit belangrijk is voor je accuraatheid👀

Gepubliceerd op 29 juli 2022 om 21:21

Oogdominatie:

Hoe zit het met oogdominatie ?


En waarom is dit bij airsoft o.a. van groot belang. Er is namelijk een verschil tussen links of rechts handig zijn en een linker of rechter dominant oog hebben. Beide bepalen je accuraatheid. De meeste Airsofters gaan een richtmiddel gebruiken. Zoals ga je met een scope werken dan is het niet bepalend of je links of rechts handig bent maar wel welk oog dominant is. Je kunt je airsoft apparaat aan laten passen of bepaalde trucjes gebruiken. Alleen veel mensen zijn zich hier niet bewust van. En gaan bijvoorbeeld over op de “spray and pray” methode met een tracer om de lijn te volgen. Of verwachten met een scope precies het target midden van de “crosshairs” te  raken. En lukt dit niet dan wordt er vaak lukraak aan de afstel knoppen gedraaid. Er worden soms termen gebruikt zoals: "ik wil meer range" of ik moet een precession barrel hebben. Terwijl meer range eigenlijk meer ruimte is. En je wellicht geen aanpassingen hoeft aan te brengen maar slechts je Airsoft apparaat anders vast te houden.

 

De meeste mensen hebben een duidelijk dominant oog, als dit oog als richtoog gebruikt wordt, is het heel makkelijk om met twee ogen open te schieten. Als je “verkeerde” oog dominant is dan ben je haast verplicht om toch je andere oog dicht te knijpen, want anders neemt je “verkeerde” oog het richten over en schiet je er op 25 meter bijna een meter naast.

Een andere mogelijkheid is om aan van je andere schouder te gaan schieten. Hier moeten de meeste mensen echter niet aan denken en knijpen dan liever een oogje toe.

Ben je echter beginnend schutter dan moet je altijd je dominante oog volgen. Ben je rechts dominant ga dan schieten vanaf je rechterschouder, ben je links dominant, ga dan schieten vanaf je linkerschouder. Dit heeft niets te maken of je in het dagelijks leven links of rechts bent. Bij het hagelschieten gebruik je namelijk beide kanten en je moet het toch leren, dus altijd je dominante oog volgen!

 

Welk oog is dominant, of wel bent u links-, of rechts “oogig” ? Wanneer u met beide ogen goed kunt zien ( met of zonder bril of contactlenzen) dan een van de ogen bij de meeste mensen dominant. Hoewel er geen relatie tussen deze twee condities is, is oogdominatie te vergelijken met rechts- of linkshandig. Het staat los van het feit of u een bril of lenzen draagt. Maar ook van de sterkte van de glazen spelen geen rol. Het kan dus zijn dat het oog waarvoor u het meest sterke glas in de bril heeft juist het dominante oog is of andersom.

 

HOE BEPAAL IK OOGDOMINANTIE?

Wijs op een klein doel in de verte, en knijp een oog dicht. Zit het topje van je vinger op het doel dan is dit je dominante oog. Zit deze ernaast dan is je andere oog dominant.

 

 

Verder zijn er nog meerdere testjes die je gemakkelijk zelf kunt uitvoeren. 

 

linkeroog / rechteroog, welk oog is dominant?
1. rol een A4tje tot een koker, met welk oog kijkt je proefpersoon er doorheen?
2. je proefpersoon houdt de duim ongeveer 15 cm voor de neus en kijkt naar een stilstaand voorwerp op een meter afstand. De duimnagel (die onscherp is) blokkeert het beeld erachter. Om beurten doet hij/zij één van de ogen dicht. Het oog waarmee de duim stil blijft staan en niet opzij springt is het dominante oog.

Verder is het belangrijk om te weten wat jou juiste schiet houding is. 

dit is een combinatie van of je links of rechtshandig bent en je dominante oog. 

 

Ik als voorbeeld houd mijn Airsoft apparaat rechts en knijp mijn linker oog dicht. (Er zijn aanpassingen aan je apparaat mogelijk) Maar zoals met alles oefening baart kunst en wellicht bespaar je geld door een onnodige aanpassing te doen. Of wellicht onzeker te worden. 

 

We zullen hier met de tijd ook middels ons youtube kanaal. 

Abonneer je ook! We gaan de aankomende tijd steeds meer doen met ons kanaal. Waaronder giveaways, maar ook reviews, het uitleggen van bepaalde zaken aan de hand van proefjes en nog vele andere dingen. klik op deze link:https://www.youtube.com/airsoftmarktnederland  of op onderstaande button. We waarderen elke volger!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.