⚠️ Kijk uit voor de reuzen berenklauw en teken❗

Gepubliceerd op 13 juli 2022 om 20:26

De meeste mensen zullen wel ze wel kennen. De kleine beestjes die zich laten vallen of aan je kleding blijven hangen. Teken kunnen indien onbehandeld onder andere de ziekte van Lyme veroorzaken. Met de vervelende gevolgen van dien.

Nu.nl publiceerde onlangs een stuk over deze beestjes, die na onderzoek ook goed in grasvelden hun thuis voelen. En voor ons en onze huisdieren grote problemen kunnen opleveren:

Teken zitten in alle typen begroeiing, blijkt zaterdag uit een tekentelling van Wageningen University & Research. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zitten ze dus ook in kort gemaaid gras.

Dat je in de tuin ook gebeten kan worden, werd al duidelijk uit meldingen op tekenradar.nl. Maar waar je precies risico loopt, was nog niet opgehelderd.

Daarom organiseerde de universiteit van Wageningen een tekentelling op dertig geselecteerde adressen verspreid over Nederland. Door een wit doek over bepaalde plekken te strijken, werd gekeken hoeveel teken aanwezig waren. In 70 procent van de tuinen werden teken gevonden, met een gemiddelde van zestien teken per 100 vierkante meter

In het bos komen vier tot tien keer zo veel teken voor, maar doordat tuinen intensiever worden gebruikt, neemt de kans op een beet daar toe. Eerder werd gedacht dat net gemaaid gras vrijwel tekenvrij was.

In alle typen begroeiingen zijn uiteindelijk teken gevangen. De beestjes werden ook op bijvoorbeeld gras tussen tegels en in borders gevonden.

 

Teken overleven zelfs robotmaaier

Ruim een kwart van de teken werd gevonden in kort gras. Zelfs op gazons die dagelijks met een robotmaaier worden onderhouden, zijn teken gevangen. Aangezien nu blijkt dat je op elke plek in de tuin risico loopt op een tekenbeet, waarschuwt onderzoeker en bioloog Arnold Van Vliet: "De slogan die we al jaren bij de Week van de Teek gebruiken, 'Na een bezoek aan het groen een tekencheck doen', geldt dus zeker ook voor de tuin."

Volgens cijfers van het RIVM en de universiteit van Wageningen vinden gemiddeld 500.000 van de 1,5 miljoen beten per jaar plaats in de tuin. Ongeveer een op de vijf teken draagt de ziekte van Lyme bij zich, een ziekte die zich kan uiten in onder meer gewrichts-, huid-, zenuw- en hartklachten.

Bron: Nu.nl


“Brandblaren” door de reuzenberenklauw - Kennis kan veel ellende voorkomen.

 

Hoe tof is het om als sniper in op te gaan in de begroeiing, de reuze berenklauw heeft met zijn lange steel de ideale plek om je target te spotten alleen kan je ondanks dat je volledig bedekt bent toch pijnlijke brandblaren krijgen.

 

Op de site van UMC Utrecht staat het volgende artikel:

 

Iedere lente en zomer ontvangt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) vragen over de huideffecten door de reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) . Kennis over het mechanisme achter deze toxische reactie kan veel ellende voorkomen. De huideffecten treden alleen op als na contact met het sap van de berenklauw de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Er ontstaat een ontstekingsreactie, met soms zeer grote, pijnlijke brandblaren.

 

Wie worden er blootgesteld?

Van alle informatievragen die het NVIC ontvangt over blootstelling aan de reuzenberenklauw gaat meer dan de helft over volwassenen die tijdens snoeiwerkzaamheden het sap op de huid hebben gekregen. Iets minder dan de helft heeft betrekking op kinderen die spelenderwijs in contact zijn gekomen met de plant.

 

Hoe ontstaan effecten?

Het sap van de reuzenberenklauw bevat ve

ndingen met een fototoxische werking: psoralenen. Na contact met het sap in combinatie met blootstelling aan UV-A stralen uit zonlicht of zonnebank treden er effecten op. De eerste effecten worden pas na enkele uren gezien, soms pas na 24-48 uur. Er ontstaat een ontstekingsreactie van de huid, met roodheid, zwelling en grote, pijnlijke brandblaren. In ernstige gevallen kan necrose van de huid optreden of een secundaire wondinfectie ontstaan.

De reuzenberenklauw behoort tot de schermbloemenfamilie. Ook andere soorten binnen deze familie bevatten in meer of mindere mate psoralenen, zoals de gewone berenklauw, fluitekruid, engelwortel, wijnruit, pastinaak, dolle kervel, dille en venkel. Echter, na contact met deze planten is een eventuele huidreactie meestal veel milder dan door de reuzenberenklauw.

 

Maatregelen en behandeling

Tijdens het snoeien van de reuzenberenklauw moet men goede voorzorgsmaatregelen nemen, zoals het dragen van bedekkende kleding en handschoenen. Kinderen moeten gewaarschuwd worden om niet te spelen met de reuzenberenklauw. Indien iemand toch is blootgesteld aan het sap van de reuzenberenklauw, is het belangrijk om de huid direct goed te wassen met zeep en veel water. Daarna is het raadzaam om gedurende tenminste een week de blootgestelde huid niet aan UV-A straling uit bijvoorbeeld zonlicht of zonnebank bloot te stellen; draag bedekkende kleding en gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Als er huidreacties optreden moeten deze symptomatisch behandeld worden, vergelijkbaar met brandwonden: koelen, topicale wondverzorging en eventueel pijnstilling. Grote blaren kunnen onder steriele omstandigheden worden doorgeprikt door een arts. Nadat de aangedane huid is genezen, kan deze nog lange tijd gevoelig zijn voor zonlicht en kunnen hyperpigmentatie en littekens nog jarenlang zichtbaar blijven.

Bron: UMC Utrecht.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.