✅Een mooi, fris en nieuw begin, de overwinning‼️🍾

Gepubliceerd op 7 juli 2023 om 10:00

Heeft David nu gewonnen van Goliath ?

Het werd eerder al gesteld als de strijd tussen David en Goliath. De enkele burger die het opnam tegen de grote overheid. Een strijd van 5 jaar volgde.

Van de rechtbank in Groningen die niet genoeg kennis had ging hij door naar de Raad van State in Den Haag. Daar besliste de rechter dat de burger gelijk had en dat hij ook een ontheffing moest krijgen voor airsoft. De minister moest van de rechter toen opnieuw een beslissing nemen, dat deed de minister, alleen was dit zijn eerdere beslissing maar dan anders verwoord.

Hierop moest er weer naar de Raad van State worden gegaan. De rechter oordeelde hetzelfde maar ditmaal dat de minister de ontheffing wel moest verlenen. De invulling van de ontheffing was de minister vrij in, maar deze mocht niet strenger zijn dan het lidmaatschap van de erkende vereniging.

Na goed werk vanuit de minister in overleg met de advocaat van de tegenpartij werd er een ontheffing opgesteld die aan de voorwaarden voldeed.

Na even wachten was de ontheffing dan ook in het bezit van de aanvrager en heeft hij gelijk zijn airsoft apparaten opgehaald zodat hij deze weer bij hem thuis heeft liggen.

Dit betekend dan ook dat iedereen die geen strafbare feiten heeft gepleegd een ontheffing kan aanvragen voor het bezitten van airsoft apparaten en het verplichte lidmaatschap eraf is. Met de aanvraag van een ontheffing is er nog steeds toezicht op het bezitten van airsoft apparaten, maar nu niet door een private organisatie, maar door de overheid zoals het hoort.

Er zijn wel enkele dingen anders; namelijk je mag zelf organiseren, je hoeft geen VOG aan te vragen (maar wel een WM32 in te vullen). Een WM32 is een formulier waarop je referenties aangeeft die kunnen aangeven dat je veilig met (vuur)wapens kan omgaan. Het invullen van een WM32 is omdat het verstrekken van de ontheffing nieuw is, maar wanneer vele personen een aanvraag doen belast dit de capaciteit van de overheid en is het de vraag of dit blijft. Ook hoef je niet elke 4 jaar een VOG aan te leveren omdat de minister zelf al voor de screening zorgt.
Net als lidmaatschap van de vereniging is de eerste ontheffing een jaar geldig, maar dit kan in de toekomst nog wijzigen omdat het anders voor teveel belasting van de capaciteit zorgt.

In de kosten zit maar een minimaal verschil, voor een ontheffing betaal je €80,- per keer. Het lidmaatschap kost je €72,- per jaar en elke 4 jaar 33,85 voor een VOG.
Na 4 jaar ben je het volgende kwijt:
Ontheffing €320,-
Lidmaatschap met VOG €321,85
Dit is een verschil van €1,85 dat een ontheffing goedkoper is. Dat is dan €0,46 per jaar verschil.

Zoals aangegeven is het verschil minimaal, maar je helpt wel mee met een signaal af te geven richting de overheid dat het systeem van verplicht verenigen niet juist is. En al helemaal niet met maar één vereniging die monopoly positie heeft.

Je kan het aanvragen van een ontheffing ook doen omdat het beleid van de vereniging je niet aanstaat omdat je bijvoorbeeld vind dat er te weinig gedaan is/wordt voor re-enactment, of dat je jezelf niet wil onderwerpen aan extra beperkingen welke vanuit de verenigingen aan je worden opgelegd. De sluiting van terreinen door de vereniging kan ook een reden zijn dat je er voor kiest om te gaan voor een ontheffing.

 

Na het verstrekken van de ontheffingen is er ook contact geweest met organisatoren en deze geven aan dat je met een ontheffing gewoon bij hun kan spelen. Bij het nalezen van de regelementen van de NABV voor zowel leden als organisaties konden we  niks in vinden dat ontheffingshouders zou kunnen weren om deel te mogen nemen aan events.
Het bezoek aan het NAC zit er dan mogelijk niet meer in. Maar dit is vaak alleen interessant voor hen die er bij in de buurt wonen. En afstellen/testen van je replica is vaak wel bij organisaties mogelijk na overleg.

Via de website https://ontheffingsinfo.cms.webnode.nl/ is veel informatie te vinden over hoe de ontheffing aan te vragen en de documenten alvast voor je zo ver mogelijk ingevuld. Je vind hier ook antwoorden op de veel gestelde vragen en een contact formulier om contact op te nemen bij vragen.

 

Met dank aan:

 

ToothPick

SV de Bunker

Jurist SV de Bunker

Anonieme sponsoren

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Ik
3 maanden geleden

Leuk