Wordt de pang regel nu afgeschaft of niet?

Gepubliceerd op 9 september 2022 om 08:00

Onlangs werden wij geattendeerd op het feit dat een speler aangaf dat tijdens de ochtend briefing mede werd gedeeld dat de "pangregel" door de NABV wordt afgeschaft. 

Uiteraard voor ons onbekend en dus reden om dit verder uit te zoeken. 
en jullie uit te leggen hoe dit nu precies zit! 

 

Wij namen contact op met één van de bestuursleden van de NABV.

Het volledige antwoord lees je zo, echter kort samen gevat is dit een tijdelijke test om de effectiviteit te evalueren.

 

Het geciteerde antwoord:

Op dit moment worden de joule-regels geëvalueerd die drie jaar geleden zijn ingevoerd. Een van de regels die nooit van de grond is gekomen, betreft de nul-meter-pang regel. Die houdt in dat als iedereen schiet met 0,90 joule, niemand hoeft te PANGen. Die 0,90J is ongeveer gelijk aan de energie die een BB nog heeft als die op 5 meter afstand wordt geschoten met 1,2 Joule.

Als onderdeel van deze evaluatie heeft het bestuur van de NABV op voorspraak van de werkgroep die evalueert, besloten dat organisaties bij het bureau een ontheffing kunnen aanvragen op deze regel. Daaraan zit dan de voorwaarde dat alle spelers volledige gezichtsbescherming hebben. Dus een meshmask of een full facemask. Als dat het geval is, dan mag er met 1,2j zonder PANG gespeeld worden mits (voorwaarde 2) dit vooraf kenbaar is gemaakt.

Als ik het goed heb, is de enige organisatie die van deze mogelijkheid gebruik maakt Combat City.

Let wel: dit is geen definitieve regelwijziging. Er wordt getest om te zien of het een regelwijziging zou kunnen worden. Deze test loopt tot 31.10 en kan verlengd worden.

Afkomst: NABV«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Sander
een jaar geleden

Hoi, je verhaal klopt niet helemaal. Bij Running the target in Den-Haag wordt de pang regel ook niet gehanteerd. In CQB is dit niet te doen. Voorwaarde is daar inderdaad ook volledige gezichtsbescherming.

Team airsoft-markt.nl - airsoftmarktnederland.nl
een jaar geleden

Dank voor je bericht Sander, voor deze aanvulling. Zoals benoemd kunnen meerdere orga’s hier voor aanmelden en waarschijnlijk waren ze nog niet aangemeld ten tijde van het contact🙂 dus goed dat je het aanvult
Hartelijk dank en een goed weekend🤝

Jeroen koning
een jaar geleden

Volledige gelaatsbescherming is zoizo iets wat binnen airsoft verplicht zou moeten zijn. De rede is simpel. Er is een component binnen de airsoft gemeenschap die de LARP ervaring willen hebben van echte SF Soldaten. Kleding en uitrusting is daar op gebaseerd. Ze dragen daarbij de meest mooie outfits en daar is op zich geen probleem mee. Echter, zodra deze in contact komen met speedsofters of met snipers dan begint het gelazer. De LARP spelers willen dan dat headshots verboden worden doordat ze een volle gelaatsbescherming niet prettig of niet mooi vinden bij hun pak. Echter, waar bb's vliegen kan je nooit garanderen dat hun gezicht niet geraakt gaat worden. Sterker nog, als je gezicht het enige is wat tussen de bosjes zichtbaar is, dan is er bijna een garantie dat deze geraakt gaat worden. Dit leid tot onnodige conflicten en LARP spelers dwingen dan af dat head shots verboden word. Dit maakt het spelen van het spel practisch onmogelijk tegen een LARP speler die achter een obstakel zit en er over heen aan het schieten is.. hoe kan je dan een head shot voorkomem? Dat is onmogelijk. Wel is het mogelijk om de LARP speler veilig te laten spelen. Simpelweg door volledige gelaat bescherming verplicht stellen is de oplossing. Dan zijn er geen problemen meer en hoeft de pang regel niet meer gebruikt te worden voor airsoft apparaten gelijk aan of onder 1.2 joule. Daarbij komt dat gas pistolen vaak gebruikt worden om dichtbij gevechten uit te vechten. Het is bijzonder lastig om pistolen met zware sledes onder de 1.2 joule te laten werken. Laat staan wanneer het kouder word. LARP is leuk maar het is niet de bedoeling dat iedereen zich in bochten moet wringen om hun ervaring te verbeteren. Airsoft is airsoft. LARP heeft er een plaats in maar de basis is en blijft Airsoft.

Team airsoft-markt.nl
een jaar geleden

Ik ben het deels met je eens Jeroen, dank je voor je reactie. Echter speel ik persoonlijk al een tijd deze mooie sport en bezit o.a. mijn marshall licentie.

Het punt over de LARP'ers is iets te kort door de bocht. LARP Staat voor Life Action Role Playing, hierbij spelen de zelfde mensen een bepaald verhaal lijn in de meeste gevallen.

De problemen zitten niet daar, deze dames en heren vinden tijdens een skirm gelaatsbescherming over het algemeen geen probleem. En voor de photoshoots heb je het niet nodig.

Het probleem ligt bij het feit dat een reguliere skirm anders is dan speedsoft. Dus er worden al minimaal 2 verschillende spellen gespeeld op het zelfde veld.

Voeg daar de beginnende spelers aan toe doe voornamelijk via YouTube gemonteerde video's en video spellen zoals Call of Duty interesse krijgen in de sport en Head shots tijdens games de meeste punten oplevert.

Als ik de oplossing zou mogen aandragen is het vrij simpel.
Iedereen draagt een volledige gelaatsbescherming, helm. De pang regel wordt vervangen door een bodytouch/knifekill en anders mag er gewoon geschoten worden. Uiteraard niet op korte afstand op het hoofd. Maar als sniper zijnde snap ik dat je Head shots maakt. En met normale bescherming is dat minder erg dan op je hand geraakt te worden.

laatste opmerking, de joule waarde 1,2 is altijd te behalen, schiet je side arm harder (ik heb er genoeg) dan neem je die niet mee naar de skirm. Daarbij ga over op Co2 dit komt van nature voor in de atmosfeer en is veel minder gevoelig voor externe factoren. Hier plaatsen we binnenkort een uitgebreide video over aangezien 90% geen benul heeft hoe het werkt.
Het is natuurkunde en greengas is propaan. We praten over de aggregatie toestanden van verschillende stoffen.

Maar ik houd van een zo realistisch mogelijk spelletje (noem me een LARP) maar geen enkel probleem met bescherming of een headshot its part of the game. Speedsofters die als ninjas pang pang roepen als ze voorbij rennen. Die geven vaker problemen dan de andere spelers die of je nu in een speciaal outfit loopt of in je boxershort maar over het algemeen is bijna iedereen voorzien van een Plate carrier of iets dergelijks dus wanneer is het een LARP?
Daarmee afsluitend. Speedsoft is een discipline apart, vaak CQB setting. En hier worden zelfs competities voor gehouden.

Iedereen moet weten wat een spel inhoud. En zich goed inlezen. Wij proberen om beginners o.a. te begeleiden en zoveel mogelijk informatie ter beschikking te stellen.